Zoeken

Docent – Ingeborg Lindhoud

Culturele bruggen bouwen – praat met elkaar en niet over elkaar.


Veel Nederlanders vinden de samenwerking met Duitsers op een aantal punten lastig. Of het nu gaat om de omgang met Duits personeel of om de samenwerking met Duitse zakenpartners – ‘cultuurhobbels’ zitten een soepele samenwerking soms danig in de weg.

Kan het anders? Natuurlijk! Want Nederlanders en Duitsers vullen elkaar prima aan. Je moet alleen wel weten hoe. Daar helpt Ingeborg Lindhoud graag bij. Als Nederlandse met meer dan 17 jaar woon- en werkervaring in Duitsland kent ze de culturele (eigen)aardigheden van binnen en van buiten en weet ze hoe de toon de muziek maakt.

In workshops en coachings leer je hoe je vertrouwen opbouwt bij Duitse medewerkers en/of zakenpartners. Je ontdekt hoe diep je culturele conditionering zit en welke invloed die heeft op je gedrag en communicatie. Wat voor jou geldt, geldt natuurlijk ook voor Duitsers. 😉 Daar kijken we dus uitgebreid naar. Je gaat aan de slag met culturele factoren die in Nederland anders zijn dan in Duitsland en ontdekt waar de verschillen in doen en laten vandaan komen. Dit helpt om meer begrip te ontwikkelen, maar ook om miscommunicatie sneller te herkennen en strategieën te ontwikkelen voor je dagelijkse werkpraktijk. Na afloop weet je hoe je culturele bruggen kunt bouwen, welke soft skills je daarbij nodig hebt en hoe je die inzet.

Ingeborg Lindhoud is Intercultureel Trainer & Coach, gespecialiseerd in het overbruggen van cultuurverschillen tussen Nederlanders en Duitsers. Met haar bedrijf symphony communication adviseert ze bedrijven en verzorgt ze trainingen over de Duitse zakencultuur voor Nederlanders en over de Nederlandse zakencultuur voor Duitsers. Daarnaast coacht ze expats (mensen die in Nederland of Duitsland gaan werken) en Nederlands-Duitse teams. Ook begeleidt ze bedrijven na een overname bij het ontwikkelen van een inclusieve Nederlands-Duitse bedrijfscultuur. Het doel is altijd om wederzijds begrip te bevorderen, misverstanden en irritatie op te lossen en mislukte deals op voorhand te voorkomen.