Zoeken

Docent – Marc de Jong

Hoewel er nauwelijks twee buurlanden zijn die al jarenlang zoveel handel met elkaar drijven en samenwerken als Duitsland en Nederland, blijven Duits en Duits-land veel Nederlanders verrassen, en soms verbazen. Niet zelden werd dat onverwachte door Nederlandse ondernemers en bestuurders al doende (“Packen wir es einfach an”) pas ontdekt. De laatste jaren is echter goed te merken dat zij de zakelijke communicatie in het Duits meer doelgericht en met oog voor achtergronden, voorbereiden en trainen.

Als docent/trainer zakelijk Duits stel ik personeel van Nederlandse bedrijven en toeristische organisaties in staat om trefzekerder met Duitse doelgroepen te communiceren. Of het daarbij om Duitse klanten, leveranciers, collega’s of projectpartners gaat, in essentie reik ik mijn cursisten waardevolle inzichten in hun doelgroep(en) en in actuele trends op de Duitstalige markt(en) aan. Zo kan het bewustzijn groeien dat er in het zakelijke verkeer Duitse eigenheden bestaan, die de moeite waard zijn om rekening mee te houden. Gekoppeld daaraan trainen mijn cursisten, op basis van hun wensen en taalniveaus, met realistische gesprekssimulaties uit de branchepraktijk. Die simulaties kunnen zich oriënteren aan uiteenlopende situaties: van de front- en backoffice van de klantenservice, de operationele horeca/hotel- en toerismezaken, het onderhoud en klachtenmanagement, via de verkoopcyclus op de winkelvloer, tot de inzet van marketing en communicatie.  

Voor mijn zakelijke cursussen put ik uit 15 jaar werkervaring als conferentiemanager in de Duitse markt. Recenter zijn daar docent-functies aan Nederlandse hogescholen bijgekomen. Met succes geef ik sinds enkele jaren trainingen aan bedrijven als Obelink, TripleA, Brink en OVOTRACK. In de Euregio’s wil ik hiermee tevens een bijdrage leveren aan ontgrenzing van ondernemerschap en innovatie. Deelnemers waarderen mijn professionele kennis van het zakelijke Duits-land, naast het enthousiasme en de motiverende, individuele begeleiding die mij als trainer kenmerken.