Zoeken

Artikel – De aankoop van Vastgoed in Duitland

Marktsituatie

De Duitse vastgoedmarkt is met name voor buitenlandse investeerders buitengewoon interessant. Het aantal particuliere en institutionele beleggers uit het buitenland is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Bijna twee derde van de totale omzet met Duits onroerend goed was afkomstig van buitenlandse kopers van onder meer kantoorpanden. Weliswaar zijn vanwege de financiële crisis de investeringen in onroerend goed ook in Duitsland in eerste instantie duidelijk gedaald. Experts verwachten echter op de lange termijn dat de markt aantrekt tot een vergelijkbaar hoog niveau. De Duitse vastgoedmarkt is om diverse redenen interessant. Een niet onbelangrijke rol speelt hierbij ook de hoge mate aan plannings- en rechtszekerheid in Duitsland.

Voorbereidingsfase – Zoeken naar aanbod

De mogelijkheden waarop naar geschikt onroerend goed kan worden gezocht zijn bijna onbeperkt. Zoekmachines op het internet spelen een steeds belangrijkere rol. Daarbij is echter voorzichtigheid geboden, omdat soms al op grond van de internetzoekopdracht een vergoeding verschuldigd is. De gebruikelijke manier om op zoek te gaan naar onroerend goed is een plaatselijk of ook regionaal actief makelaarskantoor in te schakelen. Bij de keuze zou ook hier vooraf op de reputatie en seriositeit van de makelaar moeten worden gelet. Duitse notarissen mogen niet als makelaar werkzaam zijn. Wordt er een makelaarsovereenkomst gesloten, dan moet met name worden gekeken naar de hoogte van de provisie en de vraag of de makelaar eventueel exclusief bemiddelt (Alleinauftrag). Voor de koper is een Alleinauftrag niet raadzaam omdat hij dan geen andere makelaars meer mag inschakelen bij zijn zoektocht. Van belang is ook dat het makelaarsloon (courtage) volgens hetgeen wettelijk is bepaald alleen dan opeisbaar is, wanneer er werkelijk een koopovereenkomst m.b.t. de door de makelaar uitgebrachte offerte tot stand komt.

Zoeken en vinden:

  • http://www.immonet.de
  • http://www.immowelt.de
  • http://go.immopool.de
  • http://www.immoauktionen.de
  • http://www.s-immobilien.de

Wie helpt er eigenlijk bij de aankoop van vastgoed in Duitsland?

In principe moet u bij de aankoop van vastgoed in Duitsland rekening houden met de belangen van de betrokken partijen.

In Duitsland is de notaris niet bevoegd om juridisch advies te geven aan koper of verkoper. Hij is per definitie neutraal. Daarom wijst hij de verkoper of koper niet op nadelige clausules in de overeenkomst. De notaris ontvangt zijn honorarium door het opstellen en sluiten van de overeenkomst. De notaris is in dit opzicht dus geen adviseur.

Ook de makelaar heeft er alleen maar belang bij dat de overeenkomst op korte termijn wordt ondertekend. Hij ontvangt zijn courtage alleen als de overeenkomst wordt gesloten. Bijgevolg kan hij geen volledig neutraal advies geven.

Daarom is het verstandig om iemand in te schakelen die uw belangen behartigt, bijvoorbeeld een Duitse advocaat. Deze voert dan een zogenaamd due diligence onderzoek uit m.b.t. de juridische en de fiscale aspecten van de zaak. Met name wordt dan bepaald welke nadelen en risico’s aan de aankoop van het vastgoed en de overeenkomst verbonden zijn. Nadat deze juridische en fiscale aspecten van de aankoop zijn getoetst, wordt de overeenkomst vervolgens aangepast en aangevuld zodat deze met juridische zekerheid kan worden uitgevoerd.

Wilt u grond of een huis in Duitsland kopen, heeft u al een notarieel contract ter beoordeling of bent u op zoek naar een stuk grond? Neemt u dan contact op met STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater.

STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater

Siemensstraße 31, 47533 Kleve

Tel.: 02821/7222-0

E-Mail: [email protected]

www.strick.de

In dergelijke zaken zijn vooral de heer Rechtsanwalt Alexander Crämer ([email protected]) en Freddy Heinzel ([email protected]) u graag van dienst!