Zoeken

Artikel – de Duitse Bundesländer en haar culturen

Duitsland is 8,5 keer groter dan Nederland en telt in totaal 16 bondslanden. Op 21 februari vindt daarom het online seminar plaats rondom de Bundesländer in Duitsland en haar culturen… zeker interessant om te volgen, want de Bundesländer en haar culturen zijn lekker anders! Dat kan ik alvast verklappen.

Dit artikel gebruiken we als ‘intro’ van het online seminar met wat feiten over Duitsland. Wist je namelijk dat:

 • Duitsland is het 7st grootste land in Europa.
 • Voor het eerst leven méér dan 84 miljoen inwoners in Duitsland! De bevolking is in 2022 om 1% gegroeid. In Berlijn was de groei het sterkst, met 1,3% en in Thüringen het laagst (met +0,6%). (Destatis.de)
 • In Duitsland worden de vrouwen gemiddeld 83,3 jaar oud en mannen 78,5. 21,5% van de mensen in Duitsland zijn ouder als 65 jaar.
 • Duitsland kent 4 steden met inwoners méér dan 1 miljoen, zoals München, Berlijn, Hamburg en Keulen. Duitsland telt meer dan 40 steden met meer dan 200.000 inwoners. Qua oppervlakke zijn de 6 grootste steden: en Berlijn, Hamburg, Keulen, Dresden, Bremen en München (München heeft dus een kleinere oppervlakke, maar er wonen 3x zo veel mensen als Dresden of Bremen). ( Katapult, Hundert Karten, die deine Sicht auf die Welt verändern). De kleinste stad van Duitsland is Arnis in Schleswig-Holstein met 284 inwoners.
 • Duitsland heeft 16 bondslanden,Kun je ze allen optellen??  Ieder bondsland heeft haar eigen grondwet en regering en is dus ook in haar interne organisatie min of meer autonoom. Op gemeentelijk niveau wordt Duitsland in 403 groepen (Kreise) onderdeelt. Bayern is het grootste bondsland.
 • De Duitse hoofdstad Berlijn heeft het grootste station in Europa en is 9 keer zo groot als Parijs en heeft meer bruggen dan Venedig!
 • Maar Duitsland kende meer hoofdsteden, dan enkel Berlijn. Volgende steden waren op een gegeven moment ind e Duitse historie de Duitse hoofdstad: Aachen, Regensburg, Frankfurt am Main, Nürnberg, Berlijn, Weimar, Bonn  (en Ostberlijn) en sinds 1990 is het dus (weer) Berlijn.
 • Ken jij de steden in Duitsland, zoals: Salz, Süß, Elend, Göttin, Kneipe, Afrika, Norwegen, Karin, Horst, Pissen, Lederhose, Kotzen, Drogen und Grab? Zoek het maar op (ik laat de kaart met gekke namensteden tijdens het webinar wel zien)
 • Men zegt de Duitse taal is een moelilijke taal. Wist je dat er 35 dialekten hier bestaan? En wist je dat wereldwijd, Duits de derde, meest geleerde taal is?
 • In Iedere bondsland heb je andere specialiteiten, maar wist je dat er 1.500 verschillende bieren in Duitsland bestaan? Duitsland is na Ierland de 2 grooste bierkonsument. Het grootste bierfest is uiteraard in Bayern, München met het Oktoberfest, met 5,7 miljoen gasten, en 5,6 miljoen liter gedronken bier gedurende de 2 weken Oktoberfest in 2022. (Bier valt in Bayern ook officieel onder de categroie ‘eten’).  (www.oktoberfest.de)
 • Als we al over eten praten, Duitsland kent 300 verschilelnde broodsoorten, en 1.000 verschillende soorten worst. In mijn boek: LEKKER anders – Duitsland en Nederland:Vrienden met elk hun eigen bijzonderheten schrijf ik ook, dat gek genoek, lekker anders dus, Een Duitser eet circa 60 kilo (verwerkt) vlees per jaar, tegenover 77 kilo bij Nederlanders. (En een Nederlander eet gemiddeld 15 kilo kaas per jaar, tegenover een Duitser die gemiddeld maar liefst 24,14 kilo kaas per jaar eet. Statista.de in 2018). In Duitsland is er trouwens vast niemand, die Frau Antje bringt Käse aus Holland – niet kent. Later kwam er ook nog ‘Beste Butter’ von Frau Antje aus Holland erbij…

Wil je nog meer leuke en interessante feiten weten?! Heb je vragen met betrekking tot de Duitse markt?

Sluit dan aan op 21. februari bij het webinar: LEKKER anders – De Bundesländer in Duitsland en haar culturen

Dit artikel wordt u aangeboden door @Anouk Ellen Susan.