Zoeken

Artikel – Werknemers kunnen nu permanent naar het buitenland gestuurd worden

Duits arbeidsrecht – Het Bundesarbeitsgericht (de hoogste Duitse arbeidsrechtbank) heeft een belangrijke uitspraak op 30 november 2022 gedaan. Werkgevers kunnen hun werknemers nu ook permanent naar het buitenland uitzenden. Uitzondering op deze: als het in de arbeidsovereenkomst of anderszins is uitgesloten.

Het recht van werkgevers om instructies te geven met betrekking tot de werkplek (§ 106 GewO) geldt dus niet alleen voor Duitsland, maar ook voor internationale locaties van de werkgever. Wel moet er volgens het Bundesarbeitsgericht van geval tot geval bekeken worden of de overplaatsing naar een ander land `redelijk´ voor de werknemer is.

Wat was de casus? Een piloot uit Nürnberg (Duitsland) vond zijn overplaatsing naar Bologna (Italië) onrechtmatig en vechtte dit bij de arbeidsrechtbank aan. De zaak heeft dit niet door alle instanties van de Duitse arbeidsrechtbanken gehaald. De zaak zorgde wel voor de uitspraak van het Bundesarbeitsgericht dat nu werknemers permanent naar het buitenland uitgezonden kunnen worden.

Deze uitspraak kan ook een groot aantal werknemers in Duitsland treffen, vooral als deze werkzaam zijn in een bedrijf dat wereldwijd actief is.

Dit artikel wordt u aangeboden door Alpmann Fröhlich, Thomas Dillmann, LL.M., Rechtsanwalt, Fachanwalt Internationales Wirtschftsrecht, Bau- und Architektenrecht, Notar

Contactgegevens: [email protected], +49 (5971) 80161-36